Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Vyhľadaj

Materské mlieko – najoptimálnejšia výživa pre novorodencov

To najlepšie, čo môže matka poskytnúť svojmu bábätku, je prirodzené vyživovanie materským mliekom. Je to tak nádherný a jedinečný okamih, pričom všetky výhody spojené s dojčením sa na zdraví vášho dieťatka odzrkadlia aj v neskoršom vývojovom období. Nebuďte na pochybách, či materské mlieko dobre zasýti vaše hladné a uplakané bábätko.

pixabay.com

Zasýti. V novorodeneckom období dokonca aj bez rôznych umelých náhrad. Nesnažte sa za každú cenu hľadať dôvody na dokrmovanie. Radšej svoju pozornosť upriamte na zdravú a vyváženú stravu, ktorú by ste v období dojčenia rozhodne nemali podceňovať. To má byť pre dojčiacu matku tou najväčšou prioritou. Materské mlieko svojím zložením dokonale vyhovuje, respektíve prispôsobuje sa potrebám novorodenca. O to sa postará príroda alebo skôr biochemické procesy pri tvorbe mlieka. Od dojčiacej ženy sa očakáva, že bude v danom období nanajvýš rešpektovať základné stravovacie a hygienické návyky. Na kvalitu a tvorbu mliečka vplývate aj svojím mentálnym zdravím. Dlhodobý stres a zlé emočné rozpoloženie toto jedinečné puto medzi matkou a bábätkom pretrháva. Buďte teda zodpovednou a hrdou dojčiacou ženou. Vaše bábätko vás bude za to zbožňovať!

Nepovažujte dojčenie len za istú etapu vo svojom a prvom životnom období bábätka. Množstvo výživných látok v materskom mlieku nielenže dieťatko nasýti, ale je aj rozhodujúcim faktorom pre zdravý imunitný systém a celkovú obranyschopnosť organizmu. Dojčiaca matka plne zodpovedá, podporuje kvalitu zdravia svojho dieťatka. Ide o vývinové obdobia aj dlho po ukončení dojčenia. Dojčenie má teda ďalekosiahly dopad na zdravý fyzický a duševný rozvoj detí. Nie je to len emotívnym okamihom, ale kľúčovou fázou pre ochranu a rast dieťaťa.

Dnes je na trhu množstvo umelých náhrad, ktoré sú svojím zložením takmer identické s materským mliekom. O dojčení sa neuvažuje. Zvažuje sa a konzultuje s tímom špecializovaných laktačných poradkýň o prisávaní, polohovaní a rôznych metódach pre skvalitnenie dojčenia. Materské mlieko je zdrojom energie, vody a ochranných látok pre minimalizovanie rizika alergických, diabetických, kardiovaskulárnych či astmatických ochorení.

Prečo je materské mlieko také výživné?

Zloženie materského mlieka sa teda s pribúdajúcim vekom a fyziologickými potrebami bábätka mení. Mení sa už v podstate po prvých dňoch, no aj v priebehu celého jedného dňa i počas jedného cyklu dojčenia. Najstálejšou spomedzi účinných zložiek sú bielkoviny. Oveľa variabilnejšími sú cukry a tuky. Materské mlieko nemá síce vysoký podiel bielkovín, no zato postačujúci na rast a vývoj dieťaťa. 25% z celkového podielu bielkovín tvoria ochranné látky. Tých je najviac v kolostre (mlieko prvých 5-6 dní). Hlavnou bielkovinou je alfa-laktalbumín. Je zdrojom esenciálnych aminokyselín a plní významnú úlohu pri biosyntéze laktózy. Približne do tretieho mesiaca je trávenie bielkovín v žalúdku zanedbateľné. Významnejší je priebeh trávenia v črevách. Po tom ako sa mlieko natrávi žalúdočnou kyselinou, vytvárajú sa hrudky kazeínu. Od mlieka sa oddeľuje srvátka. Tá sa výborne vstrebáva a podporuje celkový proces trávenia. Materské mlieko je bohaté aj na aminokyseliny taurín a cystín dôležité pre vývoj mozgu a transport mastných kyselín.

Tuky sú v materskom mlieku najviac nestálou a variabilnou zložkou. Najnižší podiel tukov je v kolostre, ďalej sa zvyšuje a konštantnú hladinu si udržiava v zrelom mlieku. 98% tuku tvoria acylglyceroly. Vyskytujú sa v mikroglobuloch, ľahko stráviteľných malých kvapôčkach. Zdrojom energie sa stávajú predovšetkým nasýtené mastné kyseliny. Polynenasýtené podporujú rast a vývoj centrálneho nervového systému. Tuk materského mlieka sa trávi lipázou. Tá sa aktivuje v črevách. 80% z celkového množstva cukrov je v materskom mlieku najviac zastúpenej práve laktózy. Tá sa ďalej metabolizuje na glukózu a galaktózu. Tým sa podporuje zdravá mikroflóra čriev. Oligosacharidy sú schopné viazať rôzne vírusy, kvasinky a baktérie, čím zabraňujú napadnutiu zdravého črevného epitelu.

V súvislosti s vitamínom K treba zdôrazniť, že v materskom mlieku sa tvorí až po dvoch týždňoch. Tie deti, ktoré boli k prsníku neskôr priložené a nebolo im poskytnuté ani kolostrum, môžu mať nízke hladiny vitamínu K. Suplementácia vitamínu D je nevyhnutná. V materskom mlieku má nízke zastúpenie. Materské mlieko je však bohaté na rastové hormóny. Tie podporujú aj dozretie črevnej sliznice. Z lásky k dojčeniu a s veľkým odhodlaním ponúknuť prsník svojmu hladnému bábätku!

Zdroj:

JAVORSKÁ, R. 2009. Výživa detí – Dojčenie, kŕmenie, učíme dieťa jesť. 1. vyd. Bratislava: Svojtka, 2009. s. 96. ISBN 978 – 80 – 8107 – 169 – 0

Foto: pixabay.com

 

 

 

About Tanaya J.

Volám sa Tatiana a milujem písanie z oblasti životného štýlu, zdravia a starostlivosti o deti. Vyštudovala som masmediálne štúdiá a pri svojej práci sa snažím čerpať z odborných a kvalitných zdrojov. Čitateľom chcem ponúknuť hodnotný a prijateľný obsah. Nepíšem len o tom peknom, ale o všetkom, čo život s deťmi prináša.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené